Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Lepiej kupić VPS czy normalny serwer?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

FPS'y działają w sposób takowy:

Jeden duży dedyk dzieli łącze, procek oraz ram na wiele systemów, dodatkowo każdy system pobiera część mocy obliczeniowej, ramu, sieci oraz dysku. Więc to bardzo spowalnia serwery minecraft. Do wyboru zostają opcje dedyk/hosting, dedyk najlepiej z sprintdatacenter, jak chodzi o hosting, sprawdź naszą ofertę. Na dedyku możesz także zrobić serwer ts3/strone/sklep dla serwera, a także wiele innych, na vps by były tzw. "Lagi" jeżeli chodzi o to. Jeżeli nie znasz się na systemach opartych o jądro LINUX, to na vps/dedyk nic nie zrobisz. Hosting działa w sposób, że jest tylko jeden system, więc niewiele zasobów zostaje wykorzystanych. Dodatkowo dla naszych klientów podpinamy swoje domeny.

Pozdrawiamy FireHosting.pl team.

Opublikowano

VPS polecam osobiście masz pewną ilość ramu jaką kupisz bez wahań

Minusem jest to że musisz sam zainstalować jave itp :/

Jakbyś szukał pomocy Pisz PW ~!

Chcesz pogadać ze mną!? Jak tak to TS: ts3.polserw.pl:1234

Opublikowano

VPS lepszy, ale wpierw zeznajom się z obsługa linuxa. Wejdź na Youtube i pooglądaj pare poradników. I nie myśl że to jest takie proste bo zawsze możesz cos popsuć.

A tu moja propozycja, lepszej nie znajdziesz:

Hosting>

ovh.pl

Płatności>

platnosci-online.pl

opencraft.pl << { na takim jeszcze nie grałeś }

TDepLbR.gif

Opublikowano

Vps lepszy pod wzgledem tego ze masz wiecej mozliwosci niz na hostingu np. mozesz edytowac linijke startu.

Mozesz tez postawic strone www bez dodatkowych oplat

Opublikowano

VPS lepszy, ale wpierw zeznajom się z obsługa linuxa. Wejdź na Youtube i pooglądaj pare poradników. I nie myśl że to jest takie proste bo zawsze możesz cos popsuć.

A tu moja propozycja, lepszej nie znajdziesz:

Hosting>

ovh.pl
Płatności>
platnosci-online.pl

Nie zgodze sie :D dostalem kiedys dedyka i pare minut potem odpalilem mc bez znajomosci linuxa tylko tam java juz byla i wystarczylo wpisac te java -Xmx8G craftbukkit.jar ale mialem problem bo nie ogarnialem screena itp :p

Opublikowano

Jeżeli znasz się na obsłudze putty, itp. to VPS.

Jeżeli jednak wolisz mieć "wszystko gotowe" to serwer z hostingu.

Opublikowano

Serwer wirtualny oczywiście jest bardziej opłacalny, jednak nie posiadając dużej wiedzy na temat linuxów i sieci narażasz swój serwer na niebezpieczeństwo.

Szczególnym problemem są 0day'e, czyli dziury w aplikacji ujawnione, przez wydaniem odpowiedniej łatki. Po pierwsze o takim błędzie najlepiej musisz dowiedzieć się pierwszy i wyłączyć dany program lub prowizorycznie naprawić, do czasu wydania łatki. Dla gimspeców powiem, że debianowe pakiety są opóźnione i gdy liczy się czas, trzeba samemu kompilować.

Kolejną sprawą jest kompilacja jądra z odpowiednimi łatkami, które znacznie podnoszą poziom bezpieczeństwa, na szczęście w ovh dostajesz jądro z podstawową łatką gresecurity, która powinna zaspokoić zapotrzebowanie. W innych serwerowniach nie tak często ją dają i trzeba to robić ręcznie.

Ważną sprawą jest też firewall, najlepszym jest iptables, jednak jego konfiguracja jest bardzo trudna dla początkujących linuxowców.

Więc, jeśli zależy ci, aby nikt w 5min ci serwera nie odebrał, to zalecam hosting. No chyba, że pasjonujesz się informatyką i chcesz się dalej rozwijać, wtedy takie konfigurowanie linuxa może cię dużo nauczyć, tylko lepiej przynajmniej rok przesiedzieć na pingwinkach, zanim się za serwery weźmiesz.

1390684250-U762298.png

Opublikowano

Zależy od tego na jaką skalę będziesz rozwijał serwer. Jeżeli wolisz serwer, przy którym masz łatwy i prosty w obsłudze panel oraz support, który pomoże ci rozwiązać problem to hosting, wiąże się to jednak z pewnymi ogarniczeniami. W porównaniu z własnym vpsem sam ustalasz na co go przeznaczasz i sam ustawiasz ram na serwer, sloty, port oraz sam radzisz sobie z problemami dot. serwera. Osobiście wybrałbym jednak vps, gdyż nie muszę się w niczym ograniczać.

Opublikowano

Jeżeli znasz się na obsłudze putty, itp. to VPS.

Jeżeli jednak wolisz mieć "wszystko gotowe" to serwer z hostingu.

Obsłudze putty?

co tam jest do obsługi?

Chyba raczej musi znać komendy linuxa

Opublikowano

Wy się dobrze czujecie? Serwery z hostingów typu craftserve.pl, mineserv.eu itp. to są VPSy.. W umowie jest wyraźnie napisane o tym, trzeba umieć czytać (nie wiem czy we wszystkich, ja osobiście znalazłem, mineserv.eu)

Jeżeli chcesz stawiać serwer, to tylko serwer dedykowany, polecam

ovh.pl

Tam masz całą maszynę dla siebie i nikt Ci nie żre zasobów procesora, ramu itd.

Zbieracz warnów - Przetestowany w boju.

To co panowie. Kiedy warn za oczojebą sygnaturę? :P

Opublikowano

Wy się dobrze czujecie? Serwery z hostingów typu craftserve.pl, mineserv.eu itp. to są VPSy.. W umowie jest wyraźnie napisane o tym, trzeba umieć czytać (nie wiem czy we wszystkich, ja osobiście znalazłem, mineserv.eu)

Jeżeli chcesz stawiać serwer, to tylko serwer dedykowany, polecam

ovh.pl
Tam masz całą maszynę dla siebie i nikt Ci nie żre zasobów procesora, ramu itd.
To nie są VPS'y, jak się nie znasz to się nie wypowiadaj.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...